WONINGSSPELEN …. inspiratie om ze zelf in je eigen huis te organiseren

Nu Koningsdag omgedoopt is tot Woningsdag, vervallen dus ook de Koningsspelen. Maar, die kun je dus gewoon ook lekker thuis organiseren. Hoe? Daarvoor geven we hieronder de inspiratie in de vorm van 25 tips. Veel speelplezier!

 1. Ga voor Oud-Hollandse spelletjes en hou een spelletjesmarathon. Denk hierbij aan sjoelen, koekhappen, spijkerpoepen, zaklopen of ganzenborden. Wie het meeste van deze spelletjes wint, wint de Woningsspelen in jouw huis.
 2. Bowlen in de eigen achtertuin kan door met tennisballen wc-rollen, lege flessen of lege melkpakken om te kegelen. Een variant is door lege soepblikken op te stapelen en deze met een bal om proberen te gooien.
 3. Maak een domino-parcours door het hele huis. Gebruik boeken, knikkers, buizen, lege flessen, melkpakken enzovoorts als bouwstenen voor je domino-parcours.
 4. Hou een WK-indoor voetbaltoernooi, maak een schema wie-tegen-wie speelt en uit hoeveel rondes de competitie bestaat. Nodig is hierbij wel een voetbaltafel.
 5. Hou een indoor darts-toernooi en geef elke keer een rondje als iemand 180 gooit. Nodig hierbij is een dartbord.
 6. Maak allemaal een eigen Woningsdaglied en laat dat horen aan je gezinsleden of huisgenoten. Stem vervolgens wie het leukste lied bedacht heeft en wie de leukste presentatie van diens lied had.
 7. Speel hints met elkaar en kies zelf binnen welk thema de onderwerpen liggen die geraden gaan worden (bijvoorbeeld films, beroepen of dieren).
 8. Creëer een basketbalveld met wasmanden en gebruik opgerolde sokken als ballen.
 9. Teken allemaal een stripverhaal met het thema ‘Woningsdag’. De origineelste striptekening wint.
 10. Haal net zoveel zakjes waterballonnen als dat er personen in je huis zijn. Vul steeds een zakje waterballonnen en gooi deze over totdat de laatste ballon knapt. Degene bij wie de laatste ballon knapt, valt af. Kijk wie er overblijft na alle rondes en diegene wint.
 11. Een klassieker; doe een stoelendans. Dit kan buiten in de tuin of binnen aan de keukentafel.
 12. Maak rupsen, konijnen of andere dieren van fruit. Ook leuk om te maken zijn: de egeltraktatie, traktatie van eetbare slakken of traktatie van appelmonsters.
 13. Verander de gang in een spinnenweb met stroken wc-papier of oranje linten en ga erdoor heen zonder ze aan te raken.
 14. Raad wat je eet. Blinddoek steeds één iemand en laat die iets eetbaars proeven, zoals melk, citroen, aardbeien, meloen, druiven, azijn of olijfolie. Je kunt dit zo moeilijk en makkelijk maken als je zelf wilt. Je kunt namelijk ook gerechten uitkiezen en dan kijken of iemand alle ingrediënten daarvan kan proeven. Met verschillende kaassoorten is het ook leuk om een ‘blinde’ proeverij te houden en te kijken wie alle verschillende kazen van elkaar kan onderscheiden.
 15. Versier de oranjetompoucen van Albert Heijn met allerlei leuke extra’s voor taart decoraties en decoraties voor cupcakes. Zoals; sterretjes, glitters, suikeroogjes of vruchtenhagel.
 16. Maak een grabbelton: pak stukjes groenten of fruit in folie en stop ze in een doos met oude kranten en oud papier; wie het grabbelt mag het opeten. Dit kan ook met leuke kleine cadeautjes gespeeld worden.
 17. Bedenk een Oranjequiz met vragen over het Koningshuis of nieuwsvragen van het afgelopen jaar. De winnaar is degene met de meeste goede antwoorden.
 18. Pak een bezem en kijk wie er het beste kan limbodansen.
 19. Speel ‘wie ben ik?’ met gele memo’s. Plak de naam van diegenen die ze fictief zijn op de rug. Iedereen stelt vervolgens om-en-om gesloten vragen die alleen door de andere spelers met ja /nee beantwoordt mogen worden. Wie als eerste raad welke naam er op zijn of haar rug staat, is de winnaar van die ronde.
 20. Probeer verschillende haarstijlen op elkaar uit. Tip: Etos heeft leuke elastiekjes en haarartikelen om dit eenvoudig mee voor elkaar te krijgen.
 21. Maak wenskaarten voor oma of opa en stuur deze vervolgens op. Voor moederdag en vaderdag kunnen ook alvast wenskaarten gemaakt worden.
 22. Maak je eigen XXL fotofiguur met een kartonnen plaat, waarop de koning of koningin tot aan de hals getekend worden.  Ga vervolgens achter het bord staan en laat iemand een foto maken. Die foto wordt extra leuk met verkleedaccessoires en op je gezicht of op je hoofd. Verklede selfies of video’s samen maken zijn varianten hierop.
 23. Maak een tijdscapsule met allerlei dingetjes die we over een paar jaar nog moeten weten en begraaf deze in de tuin.
 24. Creëer een restaurant: dek de tafel uitgebreid met kaarsen en ga samen een vijfsterrenmenu maken.
 25. Creëer een supermarkt met alle items in de keuken en gebruik een rekenmachine als kassa.