Vertical farming door Own Greens

Vertical farming is een innovatieve technologie om planten, kruiden of groentes mee te kweken. De startup Own Greens uit Burgh-Haamstede durft dit aan! Bij Market Plaza zijn we TROTS op de lokale samenwerking en dat we zo’n mooie en innovatieve manier van kweken kunnen tonen in onze winkel in Burgh-Haamstede. In onderstaand artikel leggen we je graag uit wat vertical farming is, welke kruiden er verkrijgbaar zijn tijdens de pilot en maken we je hopelijk nieuwsgierig om zelf de SMAAK te willen gaan ervaren!

Vertical Farming

Traditioneel gezien worden gewassen horizontaal gekweekt; ze groeien op een akker of veld en de planten staan daarbij op een rij naast elkaar. Vertical Farming is een nieuwe kweekmethode, die de lucht ingaat. De kweeklagen worden opgestapeld en vormen zo een soort ‘flatgebouw’ voor planten. Elke laag is uitgerust met LED platen, hieruit straalt licht met het juiste spectrum voor optimale groei. Door een combinatie van rood en blauw licht ontstaat de roze gloed die je ziet. Op basis van dit licht groeien in 6 – 7 weken tijd volwassen kruidenplanten. Alle planten groeien op water, dit wordt ook wel hydroponics genoemd. Er komt hier dus geen aarde bij te pas. Het water bevat zuivere mineralen in precies de juiste hoeveelheid die het plantje nodig heeft voor zijn hele groeicyclus. Omdat de planten schoon opgekweekt worden in een afgesloten ruimte worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het kweken. De planten hoeven ook niet gewassen te worden. Vergeleken met traditionele teelt gebruik je hierdoor bij Vertical Farming tot 40 x minder water.

Doordat je met Vertical Farming op elk moment op elke plek op de wereld kan kweken, is deze technologie zeer disruptief. Daarnaast is het een duurzame en ruimtebesparende manier van kweken en dit zou weleens de nieuwe methode kunnen gaan worden voor het telen en verbouwen van voedsel.

Kweekcellen

Basilicum en Munt

De kruiden Basilicum en Munt, die gekweekt zijn door Own Greens, hebben een krachtige smaak en geur. Ze blijven minstens een maand goed en zijn in veel gerechten toepasbaar. De basilicum is bijvoorbeeld heerlijk voor over jouw pizza of om zelf pesto mee te maken. De munt is heerlijk in cocktails of voor het maken van verse muntthee. In de winkel komen bij de kruiden ook leuke receptenkaarten te liggen, pak deze voor inspiratie gerust mee!

Hoe verzorg je jouw kruiden thuis het beste?

Jouw kruiden (of je nu kiest voor basilicum of munt) bestaan eigenlijk uit twee kruidenplantjes. Bij de aanschaf krijg je dus een dikke bos kruiden mee. Qua verzorging vragen deze kruiden niet veel aandacht. Eigenlijk willen ze alleen af en toe water en wat zonlicht. Verder kun je de kruiden langer gebruiken als je niet in één keer alles afknipt en plukt. Pluk dus liever steeds een deel en geef de kruiden tijd om weer opnieuw bladeren aan te laten groeien.

BasilicumVerkrijgbaar bij Market Plaza Burgh-Haamstede

In de hal van Market Plaza komt gedurende de pilot een kweekkast te staan. Hierin vallen de groeifases te zien van de kruiden; je ziet ze dus van een hele kleine Basilicum opgroeien naar een volwassen plant. De kweekkast is niet te missen, want het licht geeft een paarse gloed af. Uit de kweekkast is het niet de bedoeling dat er kruiden gepakt worden, want deze zijn nog niet volgroeid.

In de winkel tref je de volgroeide kruiden op de AGF-afdeling aan, ze staan direct aan het begin van Albert Heijn Market Plaza. De kruiden zijn voor € 2,49 per stuk. De pilot is op maandag 27 juli gestart en duurt 4 maanden. Kijk ook eens op: https://www.facebook.com/owngreensofficial/.