Kerstrecept Reerugfilet
Reerugfilet in rode wijnsaus en bramen met geroosterde spruiten
De combinatie tussen wild, rood fruit en oer-Hollandse spruiten geeft een sublieme smaakervaring!
Hoofdgerecht | 4 personen | 30 min. bereiden, 25 min. oventijd | 435 kcal voedingswaarden
Benodigdheden:
- 500 g spruiten
- 2 takjes verse rozemarijn
- 3 el milde olijfolie
- 1 sjalot
- 5 el ongezouten roomboter (koud)
- 125 ml volle rode wijn
- 200 ml wildfond
- 1 el appelstroop
- 1 takje verse tijm
- 390 g reerugfilets (stuk)
- 125 g verse bramen
- Bakpapier
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de spruiten schoon, halveer ze en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Ris de naaldjes van de rozemarijn, strooi over de spruiten en besprenkel met de 1/3 van de olie. Bestrooi met peper en zout naar smaak en rooster ca. 25 min. in de oven. Snipper de sjalot. Verhit 1/5 van de boter in een ruime steelpan en fruit de sjalot 3 min. Voeg het laatste takje tijm toe en schenk de wijn, wildfond en appelstroop erbij. Breng aan de kook. Laat op laag vuur 15 min. inkoken.
- Snijd ondertussen het vlees in 4 gelijke stukken. Dep droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout naar smaak. Verhit een ruime koekenpan. Doe nogmaals 1/5 boter en de rest van de olie in de pan. Leg, als het vet niet meer bruist, het vlees in de pan en bak de filets in ca. 6 min. bruin vanbuiten en rosé vanbinnen. Keer ze halverwege. Laat het vlees 5 min. afgedekt rusten.
- Klop de rest van de koude boter door de rode-wijnsaus en verwarm op middelhoog vuur. Voeg de bramen toe, neem na 1 minuut van het vuur en breng op smaak met peper. Serveer het vlees met de saus en de geroosterde spruiten.
BEVAT: 435 KCAL p.p = 27 gram eiwit = 28 gram vet, waarvan 12 gram verzadigd = 13 gram koolhydraten = 160 milligram zout = 6 gram vezels.
Prijs van Reerugfilet is € 53,99 (prijs per KG).
Wijntips bij Reerugfilet van de Gall & Gall:
- Masi Campofiorin Appaxximento van 17,59 voor 8,79 (kaarthouders)
De bijzondere ripasso van Masi Campofiorin is een klasse apart. Ripasso wordt meestal gemaakt door wijn nog eens op de droesem van Amarone wijn te laten vergisten. Deze wijn krijgt nog meer smaak door een extra vergisting met gedroogde druiven die zo’n 6 weken in de zon hebben gelegen. Masi noemt deze methode Appaxximento. - Catena Lunlunta Malbec van 15,99 voor 7,99 (kaarthouders)
Deze rode wijn is gerijpt op Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Je proeft zongerijpte zwarte bessen en bramen, een intense smaak met een zijdezachte afdronk. - Cantine di Verona Amarone van 24,99 voor 14,99 (kaarthouders)
Bij de productie van Amarone worden de druiven eerst gedroogd en daarna pas geperst. Het resultaat is een krachtige en volle rode wijn.