Cote de Boeuf

Kerstrecept Côte de Boeuf

Côte de Boeuf met zwarte knoflookboter

Een grote jongen als deze Côte de Boeuf laat je een minuut of 15 rusten, daar wordt-ie alleen maar lekkerder van. De zachte, zoetige smaak van zwarte knoflook (weer ‘ns wat anders dan kruidenboter) past er perfect bij.

Hoofdgerecht | 6 personen | 25 min. | ± 40 min. oventijd | ± 15 min. wachttijd | Glutenvrij | Vooraf te maken

Benodigdheden:

  • 1 bol zwarte knoflook*
  • 100 gram gezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 Côte de Boeuf
  • Staafmixer
  • Bakpapier
  • Kernthermometer
  1. Verwarm de oven voor op 130 °C. Laat ondertussen de Côte de Boeuf en de boter op kamertemperatuur komen. Pel de tenen knoflook en snijd fijn. Doe samen met de boter in een bakje en pureer met de staafmixer zo fijn mogelijk. Leg de knoflookboter op een stuk vershoudfolie en rol strak op tot een worstje. Draai de uiteinden in tegengestelde richting en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
  2. Bestrooi ondertussen de Côte de Boeuf rondom met peper en eventueel zout. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak het vlees in 15 min. rondom goudbruin. Begin op de rand met vet (de zijkant), zodat dit in de pan kan smelten en je het vlees erin kunt bakken.
  3. Neem het vlees uit de pan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek de kernthermometer erin, maar zorg ervoor dat je het bot niet raakt. Stel de thermometer in op 56 °C (medium rare). Braad het vlees in de oven ca. 40 min. of tot het 56 °C heeft bereikt.
  4. Neem het vlees uit de oven en leg op een grote (serveer)schaal. Snijd de helft van de knoflookboter in plakjes en leg op het vlees. Laat het vlees losjes afgedekt onder aluminiumfolie 15 min. rusten. Serveer de rest van de boter apart erbij.

* Zwarte knoflook is alleen verkrijgbaar in de grotere Albert Heijn winkels en via: www.ah.nl.

 

 

 

 

 

 

 

BEVAT: 370 KCAL p.p = 29 gram eiwit = 27 gram vet, waarvan 14 gram verzadigd = 3 gram koolhydraten, waarvan 2 gram suikers =0,4 gram zout = 1 gram vezels.

Prijs van Côte de Boeuf is € 26.99 (prijs per KG).

 

Wijntips bij Côte de Boeuf van de Gall & Gall:

 

  1. Frescobaldi Chianti Castiglioni van 12,99 voor 6,99
    Een volle rode wijn met tonen van rijp fruit zoals kersen en bosbessen. De wijn heeft goede zuren en een lange afdronk.
  2. Cap Royal Bordeaux Supérieur van 12,99 voor 6,49
    Een toegankelijke en toch hele smaakvolle Bordeaux! In de geur ruik je cassis, braam en vanille.
  3. Cantina di Verona Amarone van 24,99 voor 14,99 (kaarthouders)
    Bij de productie van Amarone worden de druiven eerst gedroogd en daarna pas geperst. Het resultaat is een krachtige en volle rode wijn.